Story

The Chancers jsou jedna z nejdéle působících domácích kapel, které vycházejí z žánru ska. Dodneška mají na kontě čtyři alba a účastnili se mnoha mezinárodních kompilacích a koncertují po celé Evropě.

Na scéně se tato mezinárodní britsko-česká skupina se sídlem v Praze pohybuje od roku 1998, kdy The Chancers zahráli svůj první koncert, který měl být zároveň posledním. Společně ale vystupovali dál a jejich směsice žánrů se základem v britském hnutí 2tone si rychle získávala pozornost domácího i zahraničního klubového publika. Charismatický a excentrický britský frontman Simon Ruffskank, který skončil v Praze náhodou kvůli hrozbě útoků IRA v Londýně, se rychle stal známou figurou žánru i mimo republiku.

Jak šel čas, kapela si postupně vybudovala hudební zázemí nejen v České republice a na Slovensku, ale i v Německu, Francii, Švýcarsku, Chorvatsku, Rakousku, Maďarsku a Velké Británii. Prostě hrála kdekoliv, kde našla pódium a publikum otevřené k jejich interpretaci zvuku ska.

Z bohaté koncertní historie vybíráme opakované společné hraní s britskými 2 Tone legendami The Selecter nebo Bad Manners, dvojnásobná účast na mezinárodním turné Easter ska jam společně s Mr. Review a dalšími, společné turné s baskickými hvězdami Skunk, několik koncertů s holandským Markem Foggem, čtyři evropská a britská turné s britskými The Big a pozvání k vystoupení na největším východoevropském hudebním festivalu Sziget v Maďarsku, kde Chancers v hlavním čase na jednom z hlavních pódií roztancovali několikatisícový dav.

Jejich první album Rudeboy Polka (vydané v roce 2001 na vlastním labelu) se přes poněkud dřevní a demáčový zvuk dočkalo pozitivních recenzí prakticky ve všech domácích hudebních časopisech, o řadě evropských i amerických ska fanzinů nemluvě.

O rok později vydali The Chancers u příležitosti evropského turné pětipísňový singl Teach The Rich, na němž se objevily remixy od Nana Zorin a DJ Wiche. EP bylo také zvoleno singlem měsíce v časopisech Show! a Rock & Pop. Tím The Chancers nejlépe vyjádřili svojí hudební filozofii – nebát se vystupovat i mimo rigidní pravidla žánru ska a s offbeatovým zvukem více experimentovat.

Po personálních obměnách zahájili The Chancers září 2003 vydáním očekávaného druhého alba Friendly Fire, které nahráli ve špičkových studiích Sono a to pěkně postaru: analogově a naživo. Deska vyšla na nezávislém pražském labelu U:Bahn. “Je rozhodně podle všech tradic britského 2 tone ska, které bylo vždycky o míchání stylů,” říká frontman Simon Ruffskank o nahrávce, která zatím nejvěrněji zachytila živou energii kapely.

Album se dočkalo ještě lepších recenzí než Rudeboy Polka. Skladby z něj se objevily hned na několika mezinárodních kompilacích. Po dvouletém turné v Čechách i zahraničí, během nějž The Chancers odehráli i televizní koncert v rámci hudebního pořadu Ladí Neladí a prošli dalšími personáními proměnami, začala kapela s pracemi na novém materiálu. Jako první předzvěst vydala u příležitosti prvního turné po Británii vlastním nákladem v limitované číslované edici singl Away From The Flock. Singlu, který produkoval s elektronikou spjatý Ecson Waldes, si dobře vedl v hitparádách rádií Wave a Radia 1.

V roce 2006 kapelu oslovil známý německý label Pork Pie a nabídl jí účast na chystané mezinárodní fotbalové ska kompilaci u příležitosti Mistrovství. The Chancers na nabídku kývli a svůj starší song z desky Friendly Fire opatřili novým textem, v němž se z „Rudeboy“ Paradise stal Football Paradise. Tuhle píseň kapela věnovala všem fotbalovým fanouškům, kteří se staví proti rasismu. Zejména pak fanouškům týmů Bohemians 1905 a německých St. Pauli, na jejichž stadionu (respektive v přilehlém klubu provozovaném fanoušky) také kompilaci podpořili koncertem.

Na začátku roku 2007 u nezávislého labelu Indies Scope vyšlo třetí řadové album The Chancers nazvané A Calling Out. Nad jeho produkcí kapela strávila víc času než kdy dřív. Deska vznikala opět ve studiích Sono, ale oproti předchozí nahrávce si kapela nechala na všechno víc času. Musela se na ní totiž mimojiné vypořádat s odchodem soulového hlasu dlouholetého druhého zpěváka Stephena Eldera, který se rozhodl skončit s hudební kariérou. Nové album pokřtil skotský dudák ze Žižkova Vojta Kalina, který se měl až o pár měsíců později proslavit jako tvář punkových Pipes & Pints. The Chancers jej podpořili zmíněným turné Easter Ska Jam po Německu a Holandsku a sérií domácích koncertů, ke kterým vydali i kompilaci pražských ska kapel. Deska, o jejíž zajímavou vizuální podobu se postaralo živlovské studio reDesign, se opět dočkala příznivé kritiky, server iDnes ji například označil  za to nejpestřejší, co v českém ska vzniklo.

V roce 2009 The Chancers nadšeně kývnuli na nabídku účasti na další mezinárodní kompilaci. Francouzský fanklub britské ska popové legendy Madness je požádal o příspěvek na tribute cédéčko k třiceti letům kapely. The Chancers sáhli po méně známe skladbě z repertoáru Madness. Jejich verze písničky Deceives the Eye se následně stala i oblíbenou položkou koncertního repertoáru.

Zatím posledním počinem The Chancers je deska Age of Rudeness, jejíž přípravy zabraly čtyři roky a vyšla v březnu roku 2011 na nezávislé značce Championship Music. Kapela se rozhodla úplně změnit přístup k nahrávání a písničky vznikaly jednotlivě v pěti různých studiích, s pěti různými producenty. Dvě skladby například natočili v Glasgow v rámci svého turné po Skotsku, o současný zvuk se pak z Prahy staral Ecson Waldes či Tom Koula a kapela si vyzkoušela i spolupráci s hiphopovým producentem Mikem Trafikem z Penerů Strýčka Homeboye. Snahu experimentovat a bavit se nahráváním potvrzuje i zařazení skladby Skanking Praha, což je první song v češtině, který The Chancers udělali. I tentokrát si skupina dala záležet na vizuální podobě desky, ke které vzniknul i vizuálně zajímavý klip ke skladbě Rudeboy Back in Jail. Obal pro ně totiž připravil mexický výtvarník a ilustrátor Chema Skandal.

Diskografie:
1999 Tuffer Than Tomorrow EP (Slavska)
2001 Rudeboy Polka LP (Slavska) download for free www.chancers.cz
2002 Teach The Rich EP (Slavska)
2003 Friendly Fire LP (U:Bahn) download for free www.chancers.cz
2005 Away From The Flock EP (Silver Fox)
2007 A Calling Out
2011 Age of Rudeness
2016 Trigger Warning

Kompilace:
2002 International Reggaemartxaska (Skunk Diskak)
2004 Skannibal Party 4 (Mad Butcher)
2004 Final Sk8 At All Hazards vol. 2 (Final)
2006 Ska Ska Skandal vol. 5 (Pork Pie)
2008 Skanking Praha
2009 Madness: 30 Years (Big 8)

The Chancers jsou:
Simon Ruffskank – zpěv
Marco McKee – kytara/zpěv, harmonica
Ondřej Horák – kytara
Pavel Homer – klávesy
Martin Čech – basa
Denis Sova- bicí
Honza Vedral – tenor sax
Honza Novák- trombon
Daniela Marušáková – alt sax

Napsat komentář